CIO’ens svære valg: Balancen mellem drift og innovation

Kan man både have et top-tunet effektivt kørende IT-system, og samtidig opfylde behovet for konstant at innovere sine IT-systemer? Professor emeritus Niels Bjørn-Andersen har i en ny bog samlet 14 cases fra virksomheder, der står over for denne udfordring.

01/11/2016

Niels Bjørn-Andersen

Foto: Bjarke MacCarthy

Af: Jakob Vesterager

Mange af os lægger kun mærke til, hvor afhængige vi er af vores computer, når den ikke virker. Men for individer og i særdeleshed for virksomheder gælder det, at vi er næsten ikke kan fungere uden IT.

Ligeledes er det nødvendigt for virksomheder at have en effektiv IT-strategi, som lever op til behovet for både innovation og drift. Det dokumenterer professor emeritus Niels Bjørn-Andersen fra Department of Digitalization i sin nye bog med 14 undervisningscases.

- IT og digitalisering er det stærkeste værktøj til at sikre, at forretningsprocesserne er effektive, og det er samtidig en meget alsidig måde at skabe servitization af produkter og services. Derfor har vi brug for moderne IT-værktøjer (f.eks. sociale medier, telefoner, business analytics og cloud-løsninger) til at innovere forskellige forretningsprocesser, siger Niels Bjørn-Andersen.

Han blev for nylig tildelt titlen professor emeritus efter 53 år på CBS. Men bare fordi der står ’emeritus’ foran professortitlen, er det ikke tid til at hvile på laurbærrene. Det viser han tydeligt med sin nye bog ’Cases on IT Leadership: CIO Challenges for Innovation and Keeping the Lights on.’ Bogen indeholder 14 cases, inklusiv de mest ikoniske danske virksomheder såsom LEGO, Maersk Line og Novo Nordisk.

Forretningen kan ikke køre
Som en del af sin undervisning har Niels Bjørn Andersen inviteret 20 Chief Information Officers (CIO) fra danske virksomheder til at holde foredrag for studerende på CBS. Ud af disse foredrag, har han udvalgt 14 vidt forskellige cases. De repræsenterer bredden af de IT-mæssige udfordringer som disse virksomheder har stået over for, og i høj grad stadig står over for – og som bliver nødt til at blive løst.

- Set i lille målestok har man jo selv prøvet det. Det øjeblik computeren ikke virker, kan man ikke arbejde. Man kan måske ordne lidt ting offline, men forretningen kan ikke køre. Alle forretningsprocesser er baseret på IT, og derfor skal man både sørge for at den virker og udvikle den, så man ikke sakker bagud, fortæller Niels Bjørn-Andersen.

Flere af bogens cases viser tydeligt behovet for at bruge IT til at drive innovation. Blandt andre Danske Spil, der har taget en ny metode til udvikling af tjenestens spil i brug.

Danske Spil havde ikke kapacitet til at fortsætte med at udvikle deres egne IT-systemer, da det danske spillemarked blev liberaliseret i 2011. I stedet har Danske Spil valgt at udbyde de bedste spil gennem en white label-løsning med spil fra de dygtigste globale spiludviklere.
Det betyder, at Danske Spil kontinuerligt og omhyggeligt skanner det globale marked efter de bedste onlinespil, indgår kontrakter med spiludviklingsfirmaet, tilpasser brugerfladen til de danske kunder, f.eks. ved at oversætte brugerfladen, og udbyder spillet på deres platform til danske spillere. På den måde har Danske Spil været i stand til at fastholde en markedsandel på omkring 70 pct. af det danske spilmarked på trods af hård konkurrence fra meget større internationale virksomheder.

Et andet eksempel på innovation i IT-arbejdet er fra Saxo Bank, som er blandt de ti største forhandlere af international valuta gennem deres meget succesfulde digitale handelsplatform, SaxoTrader.

Saxo Bank har erkendt, at behovet for konstant innovation er så stort, at de ikke kan løfte det selv. Derfor har de åbnet SaxoTrader mere op, så selvstændige softwarevirksomheder kan tilbyde deres software og services som en tilføjelse ved at bruge en såkaldt API (application program interface) på Saxo Banks platform.

- Der vil nogle sige, at det er imponerende, at de tør åbne deres system op. Men det er altså helt afgørende, at de tør det, for der er meget mere innovation at hente uden for virksomheden, end inden i den, og det er vigtigt at høste udbyttet af disse ressourcer for overordnet at kunne fastholde en konkurrencemæssig fordel, siger Niels Bjørn-Andersen.

80.000 digitale angreb
Niels Bjørn-Andersen har beskæftiget sig med IT og IT-ledelse i hvad man nok kan tillade sig at kalde en menneskealder – og derfor skal der efterhånden meget til at overraske. Men én information fra en af bogens cases fik ham alligevel til at tabe underkæben.

Den tiltrædende administrerende direktør for Novo Nordisk, Lars Fruergaard Jørgensen, var tidligere direkte ansvarlig for blandt andet IT-services i Novo Nordisk. Det var i den kapacitet, at han bidrog til CIO-foredragene med sin viden om cyber-sikkerhed – et emne, der selvsagt er højt på dagsordenen hos en virksomhed, der lever af patenterede produkter.

- Der er omkring 80.000 virusangreb, phishing eller lignende angreb på Novo Nordisk – i timen!  Samtidig sker det fem gange dagligt, at medarbejdere kommer til at gøre noget usikkert såsom at tilgå problematiske sider eller isætte USB-stik med vira, fortæller Niels Bjørn-Andersen.

Han hæfter sig ved, at virksomhederne altså ikke kun skal være opmærksomme på deres egen drift, når de tænker IT-strategi. Der kan være folk udefra med dårlige intentioner.

Fremtidens undervisning
Tanken bag bogen er at give studerende konkrete cases at arbejde med i stedet for den klassiske forelæsningsundervisning – som Niels Bjørn-Andersen ser som håbløst forældet.

- Forelæsninger, hvor de studerende alligevel bliver distraheret af Snapchat, Facebook etc. gør indlæring nærmest umulig. Det er simpelthen ikke muligt at bearbejde alle indtrykkene. Hvis man i stedet fik den studerende til at læse et kapitel, se en introvideo og få spørgsmål til cases, som kan diskuteres live med en underviser, bliver billedet et andet. Så er det næsten uundgåeligt at lære noget, siger Niels Bjørn-Andersen.

Han tilføjer, at bogen også kan være spændende læsning for andre end CIO’s og studerende.

- Bogen giver et unikt indblik i IT-situationen og udfordringerne i 14 danske virksomheder, der er kendt af alle danskere.  Den giver en indsigt i betydningen af IT, og den kan på den måde være en inspiration til, hvordan andre virksomheder kan håndtere de daglige situationer omkring virksomhedens drift men også omkring innovation af digitalisering.

Cases on It Leadership kan købes hos Academic Books

Relevante artikler

Skal dit næste kursus være en MOOC?

Alumner vil være bedre til ledelse

Anbefalet læsning: International ledelse

Undersøgelse: Tæt forhold mellem CBS og alumner

Sidst opdateret: Alumni // 20/10/2021