Christian Stadil: Første skridt er at investere sin tid

En af spidserne i det danske investormiljø besøgte for nylig et seminar i en række afholdt af Copenhagen School of Entrepreneurship og CBS Alumni. Læs Christian Stadils gode råd til alumner, der vil engagere sig i en opstartsvirksomhed, og hvordan han selv ville bære sig ad i deres situation.

06/04/2016

Christian Stadil
Foto: Bjarke MacCarthy

Af: Jakob Vesterager

Det er ikke hver dag, man får mulighed for at tale med en af de bedste på et område. Men den chance fik deltagerne i CSE og CBS Alumnis seminarrække for alumner, der gerne vil involvere sig i en opstartsvirksomhed, da erhvervsmanden Christian Stadil holdt foredrag.

Han er ejer og leder af det globale konglomerat Thornico, der tæller mere end 120 operationelle virksomheder inden for områderne fødevarer, teknologi, shipping, ejendomme, finansiering, mode og sport.

Han har internationale priser for sin ledelsesstil, og han sidder i en række nationale og internationale tænketanke og bestyrelser. Christian Stadil er også medforfatter til bøger om ledelsesfilosofi, kreativitet og personlig udvikling, og han er adjungeret professor på CBS i kreativt lederskab.

For alumner, der ikke kunne deltage i arrangementet, har vi samlet en række guldkorn fra Christian Stadils foredrag og efterfølgende interview med CBS Alumni.

Om hvordan alumner kan engagere sig i start-ups
Jeg har en stor forkærlighed for CBS, og det er nogle yderst kapable folk, der bliver uddannet der. Derfor vil jeg anbefale de, der kunne tænke sig at prøve at engagere sig i en start-up at bidrage med såkaldt ”sweat capital”. Hjælp dem med det, du kan. Hvis man er Cand. merc. aud., så kan man sætte sine finansielle og regnskabsmæssige kompetencer til rådighed gratis mod at få en part i virksomheden.

Så jeg ville simpelthen gå ud og hjælpe iværksættervirksomheder med at være mentor mod kapital – og mod aktier/optioner. Det er en måde at komme ind og bidrage på en ret risikofri måde.

Om at få den gode ide
De fleste gode ideer kommer fra at se et behov i markedet. Der er en masse wannabe-entreprenører, der går rundt og leder efter ideer. Det virker næsten aldrig. Det handler om at starte med et behov eller optimere noget, der allerede findes.

Alle drømmer om at få den banebrydende ide, der vender op og ned på alt, men oftest handler innovation om at reformulere, redesigne og finjustere det eksisterende. Hvis du kan bringe et brev ud for en krone mindre, end PostDanmark gør det, så er der en forretningsmulighed.

Det kræver viden at få ideer. Og den viden kommer ikke af, at du drømmer om den. Derfor siger jeg altid, at folk bare skal komme ud. Kom ud og arbejd. Prøv nogle områder af, arbejd gratis, hvis du er nødt til det.

Christian Stadil - hvordan kan du investere dig i en start-up?
Foto: Bjarke MacCarthy

Om at teste en ide
Jeg bruger altid tandbørstetesten, før jeg investerer. Kan jeg se mig selv eller nogen, jeg kender, bruge det her produkt, service eller platform mere end et par gange? Og gør det verden nemmere eller bedre for dem eller mig på en måde? Vi har en virksomhed, der tager sig af dit vasketøj og leverer det til dig – det kan jeg godt se mig selv bruge, og det gør mit liv nemmere.

Og ellers leder jeg altid efter datapunkter, der beviser, at ideen er god. Hvis man kan demonstrere, at der er en masse Google-søgninger efter et produkt, som man kan levere, så er jeg meget nemmere at overbevise.

Om tech start-ups
Der er utrolig mange muligheder for folk, der gerne vil investere i eller skabe opstartsvirksomheder, og jeg får dagligt omkring ti henvendelser på nye forretningsideer. På den ene side er det jo fantastisk, men på den anden side, kan jeg ikke lade være med at se det som et faresignal.

Hvis du besøger en frisør, er jeg bange for, at de har en ide til en app, der hedder Cutmeedo eller sådan noget. Alle har deres egen lille tech-ide, men jeg tror ikke på, at halvdelen af tech-opstartsvirksomhederne overlever. Jeg tror ikke, der kommer en boble – men vi kommer til at se en korrektion. Jeg har set tegn på det over det sidste år, og bare i de sidste to måneder, har tingene ændret sig. Det bliver sværere og sværere at få funding, og folk bliver mere og mere bange.

Mit klare råd er, at det ikke længere er nok at kunne generere trafik på nettet. Du bliver nødt til at tænke på indtægter og pengestrømme og alle de her kedelige ting – de bliver mere og mere vigtige.

Om interessante markeder
For ikke så længe siden sagde eksperter, at der ville være ni milliarder mennesker på jorden i 2050. Nu mener de, at tallet nærmere bliver 11 milliarder. Alle de her mennesker skal jo spise, så for mig at se, er markedet for mad utrolig interessant. For to år siden talte alle om tech, men for store investorselskaber er mad rødglødende.

Christian Stadil - hvordan kan du investere dig i en start-up?
Foto: Bjarke MacCarthy

Om den rigtige attitude
Det værste en entreprenør kan gøre er at virke for afslappet. Det er godt at være social, men hvis du er for laissez-faire, fungerer det ikke – specielt hvis du ikke kan dine tal. Der findes mange karismatiske entreprenørtyper med at for meget varm luft og ”jazz hands” – jeg hader jazz hands.

For at overbevise mig, skal man virke solid, være realistisk og kunne sine tal. I drømmer ikke om, hvor mange urealistiske budgetter, jeg har set – så vær konservativ, sympatisk og troværdig.

Om at vælge den rigtige investering
Jeg går aldrig ind i en forretning, jeg ikke interesserer mig for eller forstår. Grundlæggende vil jeg kun gå ind i forretninger, hvor jeg kan bidrage med noget. Og hvis jeg ikke forstår området, og jeg ikke er interesseret i det, vil jeg ikke have noget at komme med.

Om at han måske selv skulle have læst på CBS
Først fik jeg min uddannelse i militæret, og så læste jeg jura og begyndte at arbejde, og så gik tiden pludselig stærkt. Det er svært at kombinere et jurastudie og at sidde i USA og lave aftaler med Jennifer Lopez’ agent om, at hun skal gå med hummel.

Det er jo altid nemt at udtale sig om fortiden, og hvordan alting kunne være anderledes. Men i forhold til, hvad jeg ved i dag, der havde jeg nok læst cand.merc. Og specielt som handelshøjskolen er i dag, hvor der er et iværksættermiljø. Så havde jeg nok holdt mere ved studiet.

Læs mere om seminarrækken, som Christian Stadil var del af

Relevante artikler:

Christian Stadil bliver adjungeret professor


Entreprenører og investorer mødes på CBS

Med egne ord: Nels Mortensen, Senior Manager

Gør du brug af CBS’ tilbud til alumner?

Sidst opdateret: Alumni // 08/04/2016