CBS har taget pulsen på ledelse i Danmark

Bedre ledelse i Danmark kan tjene milliarder af ekstra kroner ind hvert år i styrket konkurrenceevne. Men hvad skal forbedres for at sikre den ekstra gevinst? Det giver en rapport udarbejdet af CBS forskere svar på. Den er baseret på danske topchefers vurdering af ledelse i egne organisationer.

04/08/2015

Danske ledere er troværdige og dygtige til at skabe god stemning. De er gode til at sikre stabil drift, især hvis retningen er ligeud. De er samfundsansvarlige og stærke til at skære igennem. Til gengæld fejes konflikter ind under gulvtæppet, der er problemer med at få organisationen til at følge trop med strategien – i særlig grad når der er forandringer på agendaen. Det halter med at skabe en effektiv læringskultur, det rammer evnen til innovation, evnen til at tiltrække og udvikle talenter er svag og personaleledelse udpeges som et udviklingsområde.

Det er nogle af hovedresultaterne i rapporten "Ny Dansk ledelse", som er udarbejdet af professor Flemming Poulfelt og professor Henrik Holt Larsen. Rapporten er baseret på en rundspørge blandt samtlige medlemmer af VL-grupperne i Danmark i forbindelse med Dansk Selskab  for Virksomhedsledelses 50 års jubilæum tidligere på året.

Undersøgelsen stiller desuden spørgsmålstegn ved om "The Danish Way" eller "Scandinavian Management" har den tilskrevne effekt. Særligt ved en ureflekteret udøvelse af ledelsesstilen, som kendetegnes ved fx uddelegering, uformel omgangstone, ligeværdighed, frihed under ansvar; er der en risiko for at gå glip af potentiale konkurrenceforbedringer, skriver de to professorer. En mere situationsbestemt brug af den danske ledelsesstil og i kombination med andre ledelsesstile, især i international sammenhæng, rummer udviklingsmuligheder.

Og så  omtaler rapporten også den danske tendens til at lægge personaleansvaret der, hvor personalet er, altså hos den enkelte. Imidlertid er det ifølge forfatterne lidt overraskende, at undersøgelsen viser, at lederne kun i moderat grad besidder evnen og viljen til personaleledelse og talentudvikling. "At sikre topkompetente og engagerede medarbejdere bør gives topprioritet", skriver Poulfelt og Holt Larsen i rapporten.
De to professorer udpeger overordnet set fem "væsentlige ledelsesmæssige indsatsområder", som kan være med til at styrke danske virksomheders konkurrenceevne:

1. Sikre udvikling af en innovationskultur til at fremme fornyelse og konkurrencekraft
2. Sikre den strategiske eksekveringsevne med henblik på at udnytte strategiers potentiale
3. Sikre at forandringsledelse er en integreret ledelsesdisciplin og ikke et særområde
4. få lederes personaleansvar til at blomstre
5. Reflektere nærmere over den danske ledelsesstil og praksis i et globalt perspektiv, samt hvilke mulige justeringer, der bør sættes ind

PDF icon Læs den fulde rapport her

PDF icon Se topchefers udpegning af karakteristika ved dansk ledelse (s. 15)

PDF icon Se kommentarer fra respondenter om "bagsiden af ledelse" i DK (bagside)

For flere oplysninger kontakt professor Flemming Poulfelt eller professor Henrik Holt Larsen

Sidst opdateret: Communications // 17/12/2017