Del af Forskningens Døgn: Hvordan bruger pressen ekspertkilder bedst?

De forsker i X og bliver spurgt til Y af journalisterne. CBS og Dansk Journalistforbund sætter i anledning af Forskningens Døgn fokus på anvendelsen af ekspertkilder i dansk journalistik.

Torsdag, 2 maj, 2013 - 17:00 to 19:00

Oplæg og debat med Anja Bo fra DR, Bent Winther fra Berlingske og forskere fra SDU og Aalborg Universitet, der har kigget på ekspertkilderollen i dansk journalistik.

Der er the og kaffe inden arrangement. Efterfølgende er der vin og snacks.

17.00 Velkomst ved Flemming Poulfelt, prodekan for forskningsformidling og professor på CBS. Forskerne kaldes ekspertkilder og bør ifølge den nu 10 år gamle universitetslov deltage i den offentlige debat og formidle forskning – kravet er blevet udråbt som en ”formidlingsforpligtelse”. Hvornår bliver eksperten partskilde, og hvordan bruger journalisterne ekspertkilden bedst? På CBS arbejder man med et ’code of conduct’, der vedrører forskernes roller i medierne.

17.15

  • Minikursus: Journalist, brug din ekspertkilde bedst

Oplæg ved en af de mest brugte ekspertkilder, professor i økonomi Jesper Rangvid, om hvordan journalisterne får "mest ud af ham".

PANELETS OPLÆG

17.35

  • Udfordringerne med forskerne og journalistikken ved Bent Winther, der er journalist, politisk redaktør på Berlingske, redaktør af Politiko og tidligere redaktør på Information og Ugebrevet A4. Han har gennem mange år beskæftiget sig med formidling af samfundsvidenskabeligt stof og vil fortælle om sine erfaringer med medier og eksperter på godt og ondt.

17.50

  • Ekspert eller part? Hvor går grænsen mellem kildetyperne? ved Charlotte Wien lektor fra Institut for Marketing & Management på Syddansk Universitet. Hun har beskæftiget sig indgående med samarbejdet mellem journalister og forskere og vil redegøre for sine seneste undersøgelser af samspillet mellem journalister og eksperter.

18.05

  • Hvad ville Deadline på DR2 være uden eksperter? ved Anja Bo, der er tv-vært på DR. Siden 2007 har hun været vært på Deadline. I dag er hun vært i det nye morgenprogram på DR2. Hun vil fortælle om, hvorfor vi ikke kan undvære ekspertkilderne, og om hvordan journalisterne finder den rigtige ekspertkilde – leder de længe nok? Hun stiller også spørgsmål til, hvornår ekspertkildens holdning og ikke viden er interessant, og opdager ”vi” den egentlig, når den dukker op?

18.20

  • Hvordan mener en ekspert for meget? ved Gitte Meyer, der er lektor ved Aalborg Universitet. Hun mener, vi bør genoplive ’fagpersonen’ og ’den videnskabelige specialist’ og forstå, at ’formidling’ og ’deltagelse i offentlig debat’ slet ikke er det samme. Hun står bag bøger som ”Ekspert og samfund” og ”Hvorfor skulle der ikke kunne være en offentlig fornuft?”, der handler om journalistik, offentlig debat og ekspertdyrkelse.

18.35

PANELDEBAT med spørgsmål fra salen – også med Jesper Rangvid og Flemming Poulfelt.

Dagens moderator er Anne Kirstine Hermann, der er uddannet journalist og antropolog og pt. er ph.d.-studerende ved SDU inden for socialforskning og dybdeborende journalistik. Fra sit tidligere arbejde som nyhedsjournalist, feature-skribent og som korrespondent i bl.a. USA og Bruxelles har hun journalistikken under huden. Nu sidder hun på den anden side af bordet som forsker.

TILMELD DIG PÅ ea.ea@cbs.dk

Læs mere om CBS' arrangementer til Forskningens Døgn

Sidst opdateret: Communications // 03/02/2015