Med egne ord: Merete Wedell-Wedellsborg, Ph.d. med erhvervspsykologisk praksis

Venner betyder alt, når man læser på CBS. Det er Merete Wedell-Wedellsborgs refleksion, når hun kigger tilbage på sin tid som ph.d.-studerende. En tid der både bød på en vandring gennem ’mismodets dal’ og mange nattetimer ved skrivebordet.

13/12/2016

Merete Wedell-Wedellsborg, Med egne ord
"Venner er alt, når man læser på CBS. De gør en skarpere, dygtigere og mere produktiv, og så kan man grine sammen." (Foto: Miklos Szabo)

 

Hvordan var du som studerende på CBS?
Som mange andre gik jeg igennem ’mismodets dal’ som studerende på CBS. Først var jeg ramt af en følelse af: Hvor svært kan det være? 3 år til at skrive en ph.d. og samtidigt passe mit arbejde på Forsvarsakademiet… Vi havde små børn og var lige flyttet ind i en gammel villa, og min mand havde fået sit første store lederjob.
Jeg så optimistisk ph.d.-opholdet på CBS som en god måde at finde balance i tingene på. Jeg blev klogere. Jeg ramte mismodets dal med fuld kraft, og der fandt jeg ud af, at nu skulle vi virkelig bide tænderne sammen for at nå det hele. Det endte med, at jeg arbejdede om natten på ph.d.’en, og så lærte jeg at bruge mine medstuderende og min kloge vejleder Anne-Marie Søderberg meget aktivt. Uden Anne-Maries og min dygtige mands støtte var det ikke lykkedes.
Venner er alt, når man læser på CBS. De gør en skarpere, dygtigere og mere produktiv, og så kan man grine sammen. Uden humor kommer man ikke igennem et ph.d.-forløb. Støtte er alt fra gode samtaler, men også at blive sat stolen for døren: Hvorfor giver du ikke bare op? Hvis det er så rædsomt, så stop dog!

Hvordan fik du dit første job, efter du blev færdig på CBS?
Jeg havde job før CBS som klinisk psykolog og senere som lederudviklingskonsulent på Forsvarsakademiet. Det var et drømmejob, hvor jeg fik prøvet alt fra at teste jagerpiloter, udsendelse til missionsområder og rådgivning af Forsvarets øverste ledelse.
I løbet af mine studier på Københavns Universitet havde jeg studiejobs – det er gennem dem, at man lærer, hvad man gerne vil bruge sin karriere på. Jeg arbejdede for Politiskolen og senere Flyvevåbnets Officersskole, mens jeg læste. Fx sad jeg og agerede figurant på Politiskolens øvelser og gav efterfølgende politiaspiranterne feedback. Jeg fløj med jagerpiloter og testede dem i udvælgelsen. Jeg meldte mig til alle slags opgaver i Forsvaret; både de kedelige, hvor jeg sad og manuelt tastede data ind fra undersøgelser, og så gav mine chefer mig lov til at være med til opgaver, som var meget udfordrende og spændende fx at assistere på afhøringsøvelser, hvor officererne blev presset til det yderste.
 
Hvilke øjeblikke i din karriere har været de vigtigste for dig - og hvorfor?
Jeg kan komme i tanke om mindst tre nøgleøjeblikke:
Som psykolog på Forsvarsakademiet rejste jeg meget i konfliktzoner og debriefede og arbejdede med forsvarets ledere. Da jeg var gravid med vores første barn, rykkede jeg ud til en ulykke på Grønland. Først sidder man og ryster i et fly i mange timer, og så åbner den smukke og enestående grønlandske natur sig, når flyet lander midt i sneen. Da jeg sad med soldaterne, som var knust over at miste deres kammerat, og fornemmede det særlige venskab, der opstår på isen mellem hunde og soldater, blev jeg overvældet og stille.
Ofte hører vi mest om de soldater, som Danmark har udsendt til krigsområder i Afghanistan, Balkan og Irak. Men danske soldater gør en kæmpe indsats i andre brændpunkter i verden.
Det giver respekt. Respekt for menneskers styrke, men også for vores omgang med naturen.

Og:
Da en klient for 10 år siden spurgte mig, hvordan man arbejder med ’sustainable high performance’, og jeg ikke kunne svare på stående fod, satte jeg mig for at undersøge metoden bag den langvarige og konsistente store præstation. Det spørgsmål fik mig til at rejse til NATO Defence College, Westpoint og at interviewe over tyve topchefer.
Det hele kulminerede i bogen: Battle Mind. At præstere under pres.

Sidst:
Opholdet på Stanford University på SCANCOR gennem CBS – det var en meget lærerig tid. Min mand og jeg tog af sted i 3 måneder med børnene, og selvom min mand holdt møder om natten med kolleger i København, og jeg skrev på det sidste i afhandlingen, blev det en tid fyldt med store oplevelser med kollegerne på SCANCOR og det eminente liv på Stanford.
 
Hvad er den vigtigste erfaring, du fik på CBS, som du stadig bruger i dit daglige arbejdsliv?
På CBS lærer man at bruge sin tid med omtanke. Jeg vidste at mit stipendiat rakte til præcis 3 år, og jeg afleverede afhandlingen præcis dagen før deadline. Det er så nemt at lade en ph.d. skride i tid, fordi der konstant er noget mere spændende og mindst ligeså relevant, man kan bruge i afhandlingen.
Så både som studerende og sidenhen i karrieren skal man holde fokus. Jeg er heldig, fordi jeg aldrig har været god til overspringshandlinger. Det driver nogle gange mine omgivelser til vanvid. Gør det nu, hvis du ved, at du alligevel bliver nødt til at få skrevet det afsnit/talt med din vejleder/givet en medstuderende kritik.
Det er menneskeligt at undvige eller udskyde ubehagelige beslutninger. Men hvis du ved, at du alligevel bliver nødt til at gøre det inden for de nærmeste måneder, så gør det nu!

Har du beholdt en relation til CBS, siden du blev færdig?
I den verden jeg kom fra – Forsvaret - og i den verden jeg arbejder mest i nu nemlig den finansielle sektor, er der mange dygtige mennesker og en overrepræsentation af mænd. På CBS mødte jeg nogle dygtige kvinder som på hver deres måde har præget min karriere. Professor Anne-Marie Søderberg fra IKL har været min faste sparringspartner og en kæmpe støtte både i årene med afhandlingen men også de sidste 10 år, hvor vi har fået et mere symmetrisk forhold. Professor Majken Schultz, Lektor Mette Morsing og Lektor Anette Risberg er også inspirationskilder.
 
Har du et godt råd til kommende dimittender fra CBS?
1) Alle  fyraftens- og karrierearrangementer på CBS er en jobsamtale. Så når der sidder et panel med to headhuntere, et par virksomhedsledere og jeres egne professorer, så forbered hvad du vil spørge om, inden du går ind til mødet og vær klar til at gå op og præsentere dig selv efterfølgende. ALT er en jobsamtale. Der bliver lagt mærke til, om du stiller et modigt, kækt og begavet spørgsmål og gerne med kant. CBS har intet ’backstage’, hvor man forkølet kan rende rundt i sine gamle sumpede joggingbukser og have en off-day. Det findes ikke. CBS er ’frontstage’, så mød CBS med dine bedste sider – og lad skyggesiderne ligge ved indgangen. En af mine klienter har som motto: ’Deliver or Die’. Selv om en ph.d. eller en MBA ikke er liv-død, så kan man godt tændes af de samme følelser som mennesker, der arbejder i elitekorps.   

2) Tag vare på dig selv og de mennesker, du holder af. Ligegyldigt hvad du står med på CBS, er det vigtigste de mennesker, du har i dit liv. Når alt koger, bliver din sande karakter testet. Sørg for at tage dig tid til at være til stede, når du er sammen med din partner eller venner og familie. Det er dine nærmeste, der får dig godt igennem et studie.
Uden min tålmodige mand, som nat og dag orkede at drøfte temaer fra ph.d.’en med mig og mine 3 umulige og dejlige unger, havde jeg aldrig klaret et ph.d.-forløb.  
 

Relevante Artikler:
Med egne ord: Jacob Kildebogaard, CEO & webanalytiker

Med egne ord: Marie Bach Nielsen, Art Space producer

Med egne ord: Lisbet Andersen, advokat & partner

Sidst opdateret: Alumni // 17/12/2017