CBS æresalumne: Hvis man har evnerne, bør man også hjælpe andre

CBS’ første æresalumne, Andreas Nicolaisen, kan se tilbage på over 50 år med mange ansvarsfulde poster både i det private erhvervsliv og velgørende fonde. Gennem alle årene har han arbejdet for andre og været i samspil med CBS

27/10/2014

Æresalumne. Andreas Nicolaisen

Foto: Bjarke MacCarthy

Af: Jakob Vesterager

I slutningen af 1950’erne gik Andreas Nicolaisen i gymnasiet i Tønder. Han tog dagligt rutebilen, og det var på de ture, at hans fremtidige tanker om at blive revisor blev født.

- Jeg talte tit med en ældre herre på bussen. Han sagde til mig, at jeg skulle tage at blive revisor. Så da jeg var færdig med gymnasiet rejste jeg til København og blev ansat som revisorassistent, fortæller Andreas Nicolaisen.

Den 75-årige revisor er CBS’ første æresalumne. Titlen har han modtaget for sit bidrag til revisionsfaget og for sit frivillige arbejde, der har gavnet CBS. Han har været formand for Foreningen til Unge Handelsmænds Uddannelse (FUHU - nu Danish Society for Education and Business), for Censorkorpset for Universiteternes Erhvervsøkonomiske Uddannelser og for Boligfonden. Og det er blot for at nævne nogle få af hans poster.

Folk, der har samarbejdet med ham, beskriver Andreas Nicolaisen som ’en ildsjæl’, ’fagligt dygtig’, ’ordentlig’ og ’grundig’. De kvaliteter blev grundlagt på Handelshøjskolen, mener Andreas Nicolaisen selv.

- Mit engagement var ikke stort fra starten, selvom jeg altid har været meget arbejdsom. Det var først på Handelshøjskolen, at jeg fik lyst til at påvirke ting og forstod, at jeg kunne gøre det.

Arbejde, arbejde og arbejde
Han startede på Handelshøjskolen i 1960, hvor han begyndte at læse HD i regnskabsvæsen. Han var på arbejde fra otte om morgenen til fire om eftermiddagen og var på skolen fra halv seks til klokken ni eller ti om aftenen fire dage om ugen. Den femte aften var han med i en privat studiegruppe. Dengang var man også på arbejde om lørdagen, så det var han selvfølgelig også.

- Det var spændende at lære og blive dygtigere, men det var arbejde, arbejde og arbejde. Der var ingen plads til sociale gøremål eller tid med familien. I dag er det jo heldigvis en mere human uddannelsesverden, for vores arbejdsliv fra dengang ville ingen lade sig byde i dag, fortæller Andreas Nicolaisen.

Tiden som HD-studerende var hård. Over halvdelen af de studerende dumpede eksamenerne, og mange droppede uddannelsen undervejs. Derfor var det et stolt øjeblik, da han blev HD. Når familie eller venner spurgte ham, hvad hans nye titel betød, svarede han, at den betød, at han ikke var til at slå ud.

Undervisning og foredrag
Den selvsikkerhed tog han med sig videre, da han læste til autoriseret revisor umiddelbart efter. Undervisningen foregik stadig på Handelshøjskolen, men det var Foreningen for Statsautoriserede Revisorer, der stod for uddannelsen, og uddannelsen foregik i et mere menneskeligt tempo.

I 1969 blev han statsautoriseret revisor, og det er det eneste år siden 1960 og frem til i dag, hvor han ikke havde direkte med Handelshøjskolen at gøre. I 1970 blev han nemlig ansat på Handelshøjskolen og underviste i revision og regnskabsvæsen. Han opdagede, at han havde talent for at undervise og også nød at gøre det.

- Undervisning og foredrag har været et tilbagevendende tema i mit liv.

Højdepunkter
Selvom Andreas Nicolaisens præstationer i det private erhvervsliv nok kan gøre mange misundelige, er det ikke succeserne i det felt, han er mest stolt af. Det er arbejdet i velgørende fonde, som han ser som højdepunkter i sit liv.

Da han var formand, besluttede FUHU at investere 360 millioner kroner i to ejendomme i Porcelænshaven, som blev indrettet og udlejet til CBS i 2003.

- Porcelænshaven var et stolt øjeblik, fordi det var en meget stor investering for FUHU. At så mange siden har haft glæde af det er også stort for mig. Når du har evnerne og muligheden til at flytte noget et bedre sted hen, så har du en pligt til at gøre det, siger Andreas Nicolaisen.

Et andet højdepunkt var hans arbejde i Mødrehjælpens bestyrelse, som han blev engageret i, kort efter dens etablering. Arbejdet i Mødrehjælpen af 1983 blev for ham en øjenåbner ind i det sociale område.

- Hvis du skal prøve at finde en rød tråd i mit fondsarbejde kan du sige, at når man bliver anset for at have indsigt i ledelse, regnskab og revision, er der et stort behov på fondsområdet.

Han betegner sig selv som næsten-perfektionist af natur. Han stræber efter det perfekte, men han kan godt leve med, at man ikke når det hele/alt. For i et samarbejde er det vanskeligt at finde en perfekt løsning.

- Når jeg rådgiver nogen til at gøre noget, så skal de lytte, men de skal selv bestemme. Det afgørende er ikke, hvad jeg siger. Det afgørende er, at man har forstået, hvorfor jeg mener det, og så skal man tage stilling til, om man også selv mener det.

Ingen Nicolaisen-beslutning
CBS’ æresalumnen er ikke en mand, der ønsker at gøre væsen af sig. På trods af sine mange opgaver til gavn for CBS, mener han eksempelvis ikke, at han har sat sit præg på CBS.

- Jeg har aldrig nogensinde ville profilere mig selv. Jeg er der for sammen med andre at gøre noget for andre. Det er klart, at eksempelvis Boligfonden er blevet noget stort, men det vil jeg ikke sige var min fortjeneste. Vi var tre i bestyrelsen, og vores samspil gjorde den til en succes. Der har aldrig været noget, der hed en Nicolaisen-beslutning.

Men selvom han bestemt ikke mener, at han har sat sit præg på CBS, er han meget stolt af at være CBS’ første æresalumne. Da han fik invitationen til at modtage prisen, samlede Andreas Nicolaisen sin familie for at drikke et glas champagne og dele den gode nyhed. Med til fejringen var hans ældste barnebarn, der netop er startet på International Business på CBS.

- Jeg er utrolig stolt over at blive tildelt denne hæderspris. Så det betyder meget for mig at få den titel. Jeg har jo haft noget at gøre med Handelshøjskolen i mere end 50 år, og så er det klart, at man bliver glad og stolt, når det bliver anerkendt.

Sidst opdateret: Alumni // 20/10/2021